Campionatul Mondial de Sah Scolar Individual 2012

La Iasi, sute de copii din toate tarile lumii au participat, timp de zece zile, la unul dintre cele mai importante turnee de sah care se desfasoara anual. Campionatul mondial de sah scolar care a avut loc intre 27 aprilie si 6 mai la Iasi a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean, cel al Asociatiei Judetene de Sah, dar si al Directiei pentru Sport. Competitia s-a desfasurat sub supravegherea Elisabetei Polihroniade, mare maestru international de sah. „Ma bucur nespus ca am revenit la Iasi pentru aceasta competitie. Avem copii din toate colturile lumii, care au venit nu numai pentru premii, ci si din placerea de a juca sah si de a arata cat de talentati sunt. Am avut parte si de o sustinere neconditionata pentru aceasta competitie, publicul a fost numeros, iar premiile sunt pe masura talentului acestor micuti”, a spus Elisabeta Polihroniade. Cei aproximativ 600 de copii, din tari precum Romania, Norvegia, Olanda, Marea Britanie sau Italia, au fost recompensati cu diplome, cupe, dar si cu alte premii. Competitia a beneficiat si de implicarea unor politicieni ieseni, dintre care s-a remarcat deputatul PDL Petru Movila. Parlamentarul iesean a sprijinit o parte din copiii care au participat la un concurs cu premii in bani si diplome. „Domnul deputat Movila a fost printre cei care s-au implicat activ in organizarea acestui eveniment la Iasi. Asta dovedeste ca mai sunt oameni care vor sa sprijine acest sport al mintii. Dumnealui a ajutat o parte a copiilor prezenti la competitie si a promis ca se va implica si in urmatoarele editii ale campionatului”, a adaugat Elisabeta Polihroniade. „Sahul este un sport al mintii, care dezvolta aptitudinile intelectuale ale copiilor. Este stiut ca sahul este un sport pe care copiii trebuie sa il invete de mici, de aceea consider ca acest campionat mondial scolar de sah trebuie promovat din plin. Mi-a facut o mare placere sa sprijin acest eveniment si voi continua sa fiu o prezenta activa in aceste competitii care creeaza o emulatie deosebita, care starnesc atat de mult interes in randul micilor jucatori de sah si care au adus un plus de imagine orasului Iasi”, a explicat deputatul Petru Movila.

Federatia Mondiala Sah (FIDE), Federatia Romana de sah, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Directia Judeteana de Sport si Tineret Iasi, Asociatia Judeteana de Sah Iasi, organizeaza in perioada 28 aprilie – 6 mai 2012, la Iasi – Romania, al 8-lea Campionat Mondial Scolar. Evenimentul se va desfasura sub inaltul patronaj al primarului municipiului Iasi – Gheorghe Nichita, un prieten al sahului si al sportului. Ca o recunoastere a contributiei in dezvoltarea sportului, orasul Iasi a fost distins cu titlul de Oras European al Sportului in 2012, Campionatul Mondial de Sah Scolar fiind un factor important in luarea deciziei Parlamentului European.
Comisia de Organizare
Presedinti de Onoare:
Elisabeta Polihroniade – Vicepresedinte Federatia Mondiala a Sahului Scolar
Gheorghe Nichita – Primar Municipiul Iasi
Presedinte:
Alexander Kostyev – Presedinte al Federatiei Mondiale a Sahului Scolar
Vicepresedinte:
Constantin Dumitriu – Presedinte Federatia Romana de Sah
Ion Serban Dobronauteanu – Vicepresedinte al Federatiei Europene de Sah
Director turneu:
Ing. Manole Vasile – Presedinte al Asociatiei Judetene de Sah Iasi
Membri:
Vlad Ungureanu – Presedinte al Comisiei “Sah in Scoala” la Federatia Romana de Sah
Vladimir Danilov– Vicepresedinte al Asociatiei Judetene de Sah Iasi
Sorin Iacoban – Presedinte Comisie Sport, Tineret,
Bogdan Garbea – antrenor sah
Dan Taras – antrenor sah
Comisie Sport, Tineret:
Vladimir Danilov – Vicepresedinte AJS Iasi.
Campionatul Mondial Scolar se va bucura de prezenta a 531 jucatori din peste 37 tari, de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa): AZERBAIJAN, BOLIVIA, BULGARIA, COLOMBIA, Emiratele Arabe Unite, ENGLAND, FINLAND, HUNGARY, INDIA, INDONESIA, IRAN, IRELAND, ISRAEL, JERSEY, KAZAKHSTAN, Kenya, KIRGHISTAN, LITHUANIA, MEXICO MOLDOVA, MONGOLIA, NORWAY, PAKISTAN, PERU, POLAND,ROMANIA, RUSSIA, SINGAPORE, SRI LANKA, TUNISIA, TURKEY, UKRAINA, UZBEKISTAN, USA, VENEZUELA, WALES, ZAMBIA, ZIMBABWE.
Iasi – Orasul Sahului, un centru celebru in toata lumea
Asociatia Judeteana de Sah Iasi este cea mai activa organizatie sahista din Romania. In sprijinul acestei afirmatii putem argumenta cu urmatoarele aspecte ale miscarii de sah din Iasi:
“Asociatia Judeteana de Sah Iasi a organizat o baza de selectie foarte mare, cu mai multe proiecte de sah: “Sah in gradinite” in 45 de gradinite (aprox. 2500 de copii in fiecare an), “Sah in scoli” organizeaza cluburi de sah, in 25 de scoli din Iasi (2500 de copii ), “Sah in cartiere” – 500 de pasionati de sah joaca de 2 ori intr-un an, in cartiere, in aer liber; Simultanul de Sah “Iasi 600″ – peste 600 de persoane au participat pe bulevardul Stefan cel Mare; mai multe editii ale campionatului national pe echipe pentru copii; Campionatul European de Tineret pe Echipe si Sedinta Federatiei Europene de Sah in 2012; 27 de editii ale Festivalului International de Sah “M. Sadoveanu”, Iasi – unul dintre evenimentele cele mai importante de sah din Romania; copiii nostri au castigat, intre 1996-2009, 293 de medalii nationale si 48 de medalii internationale; ultimul rezultat important este castigarea titlului de campion cu CS Politehnica Iasi, echipa feminina.”

Site-ul oficial al Campionatului Mondial: www.wscc2012.ro
Site-ul Asociatiei Judetene de Sah Iasi: www.ajsiasi.ro

Comments

comments

(4 votes, average: 4,75 out of 5)
Încarc...

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.